صنعت تیغه‌سازی کشور در انتظار حمایت وزارت صمت

تیغه‌سازی به عنوان یک فناوری تخصصی در اروپا از حدود ۲۵۰ سال قبل در کشورهای فرانسه، انگلستان، ایتالیا و سپس آلمان با تاسیس شرکت‌ها و کارخانه‌ها آغاز شد و امروزه یک صنعت استراتژیک و بالادستی برای سایر صنایع شناخته می‌شود.در ایران ساخت ابزارهای برشی قدمتی چند هزار ساله دارد و در سال‌های قبل از انقلاب کارگاه‌هایی برای ساخت ابزارهای کوچک برشی و چاقوسازی به‌صورت دست‌ساز وجود داشت، اما با شکوفایی صنعت در ایران و از اواخر دهه ۶۰، شرکت‌ها و کارخانه‌هایی در این زمینه فعالیت خود را شروع کردند. در حال حاضر با توجه به دانش فنی بسیار تخصصی موجود در این زمینه، بخش زیادی از تیغه‌های مصرفی در صنایع مختلف از خارج از کشور و بیشتر از کشور‌های چین، آلمان، ایتالیا و انگلستان وارد می‌شوند. حال آنکه فناوری و توان تولید داخلی قابلیت رفع بیشتر نیاز داخلی و حتی صادرات این محصولات به سایر کشورها را دارد که این مهم نیازمند حمایت واقعی دولت از این صنعت بومی است.در سالی  که «جهش تولید» نام‌گذاری شده است، شرکت تیغه‌های صنعتی تفتان با استفاده از نیروهای متخصص با تجربه‌ای ۴۰ ساله در ساخت انواع تیغه‌های صنعتی فولادی تا طول ۵/ ۴ متر و قطر ۶۰ سانتیمتر به این عرصه وارد شده است.

 هدف‌گذاری تیغه‌های صنعتی تفتان برای افزایش توان تولید داخل

شرکت تیغه‌های صنعتی تفتان با وجود  بحران کرونا و مشکلات اقتصادی کار خود را در شهرک صنعتی چهاردانگه آغاز کرده است. این شرکت با هدف طراحی و تولید انواع تیغه‌های برشی فولادی برای تمامی صنایع، بومی‌سازی و بالابردن توان تولید داخلی و ساخت انواع قالب‌های دقیق سنبه و ماتریس در حال حاضر توانایی تولید بیش از ۳ هزار نوع تیغه را دارد و با تولیدات خود ضمن جلوگیری از خروج ارز از کشور به استقلال صنایع داخلی کمک می‌کند، زیرا بسیاری از تیغه‌های مورد ‌نیاز در صنایع  از محل واردات تامین می‌شوند و این در حالی است که توان ساخت (بومی‌سازی) در کشور وجود دارد. از این رو حمایت جدی مسوولان برای عدم اجازه واردات بر اساس قانون حمایت از تولیدات داخلی و همچنین اعلام این صنایع به عدم ساخت در صورت اقدام برای ثبت سفارش واردات ضروری است. همچنین تشکیل اتحادیه و انجمن صنفی تیغه‌سازان برای مطالبه خواسته‌های فعالان این صنعت نیز از اولویت‌های آن است.  

محصولات این شرکت بر اساس سفارش‌گذاری توسط صنایع و قابل استفاده در صنایع آهن و فولاد، چوب، کاغذ، کارتن‌سازی، سلولزی، بهداشتی، لاستیک، پلاستیک، غذایی، بسته‌بندی، نساجی، فرش، موکت، کشاورزی و ... است. تمامی محصولات تولیدی این شرکت با استفاده از مواد اولیه استاندارد تولید شده و دارای تضمین کیفیت ساخت تا تعویض کامل است؛صنعت تیغه‌سازی به دلیل سفارشی بودن در همه جای جهان صنعتی فناورانه و آمیخته با هنر و عشق است.

امید است با توجه و نگاه خاص مسوولان به این صنعت، صنعت تیغه‌سازی جایگاه واقعی خود را در  کشور ما پیدا کند و گامی موثرتر در خودکفایی صنایع کشور و صادرات این محصولات بردارد.

 صنعت تیغه‌سازی، صنعتی بالادستی و استراتژیک است

از آنجا که یک تیغه با ظرافت ساخته می‌شود، در نتیجه ساخت تیغه نوعی قطعه‌سازی ممتاز است؛ از این رو تیغه‌سازان صرف در ایران به ندرت فعالیت داشته و بیشتر در کنار قالب‌سازی بوده‌اند. یکی از موضوعات مهم آن است که  تیغه در تمام صنایع کشور کاربرد داشته و صنایع دارای نقطه برش هستند که باید از این محصولات استفاده کنند. براین اساس این صنعت، صنعتی استراتژیک و بالادستی محسوب می‌شود و می‌تواند توسعه یابد.

مجموعه تفتان در حال حاضر به صورت مستقیم و غیرمستقیم برای ۵۰ نفر اشتغال‌زایی داشته است، اما اگر تولید توسعه پیدا کند، این رقم به ۲۵۰ نفر می‌رسد و تحقق این امر نیازمند حمایت‌های دولت است.

هم‌اکنون مهم‌ترین مشکل تولید واحد‌های صنعتی در کشور  تامین مواد اولیه است، اما دغدغه تفتان  تنها تامین مواد اولیه خارجی نیست، زیرا  شرکت‌های فولاد آلیاژی داخلی نیز در صورت حمایت دولت می‌توانند بخشی از فولاد مورد نیاز آن را تولید کنند.

جایگاه تیغه‌سازی به دلیل آنکه صنعتی بالادستی است، جایگاه مهمی است، اما آن طور که باید شناخته نشده و چندان به مشکلات آن پرداخته نشده است. هرچند گردش مالی در این صنعت قابل مقایسه با صنایع سنگین و سبک نیست، اما  نبود یک تیغه در خط تولید می‌تواند کارخانه معظمی را با یک سرمایه‌گذاری کلان متوقف کند و خسارات سنگینی به بار آورد.